Aerodrom Tuzla korak ispred: Planira implementaciju savremenog navigacionog sistema

Posted by

Međunarodni aerodrom Tuzla iza sebe je ostavio uspješnu godinu s prevezenih 585 hiljada putnika. Uprkos problemima s aviokompanijama poput Ryanaira i Wizz Aira, aerodrom planira nove linije i implementaciju savremenog navigacionog sistema.

Direktor aerodroma Dževad Halilčević izjavio je za Klix.ba da je planirano prevesti 600 hiljada putnika, ali su, uprkos problemima, gotovo u potpunosti ostvarili taj cilj. On ističe da je saradnja s grčkom aviokompanijom Lumiwings doprinijela postizanju tih brojki.

Aerodrom je, uz subvenciju od Vlade Tuzlanskog kantona, poticao Lumiwings da započne letove u decembru prošle godine.

Dodatna dobra vijest za putnike je ukidanje aerodromske takse od dvije marke, čime se povećava konkurentnost i privlačnost aerodroma. Planovi za 2024. uključuju nastavak pregovora s drugim aviokompanijama, razmatranje novih linija, tehnoloških inovacija i modernizaciju infrastrukture.

Jedan od ključnih projekata je implementacija modernog navigacionog sustava (ILS CAT 3), koji bi poboljšao vidljivost tokom slijetanja u teškim vremenskim uslovima. Tuzlanski aerodrom će postati privlačniji za redovan saobraćaj i alternativna slijetanja aviona.

Direktor Halilčević napominje da je studija izvodljivosti dala pozitivno mišljenje, a sada se čeka osiguranje sredstava i prateće dokumentacije za realizaciju ovog značajnog projekta.

Uz to, u toku su radovi na izgradnji putničkog parkinga i trećeg gatea, što će dodatno unaprijediti infrastrukturu aerodroma. Halilčević vjeruje da će godina 2024. donijeti dodatne uspjehe, privlačenje novih aviokompanija i poboljšanje putničkog iskustva na Međunarodnom aerodromu Tuzla.