, ,

Kvadrat u Banjaluci pojeftinio za 244 KM

U drugom kvartalu ove godine, primijetan je pad cijena završenih i prodatih novih stanova u Banjaluci i Trebinju, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Prosječna cijena po kvadratnom metru zabilježila je pad od 244 marke u Banjaluci i drastičan pad u Trebinju.

U Banjaluci, prosječna cijena po kvadratnom metru pala je sa 3.627 na 3.383 marke, dok je u Trebinju cijena pala sa 2.636 na 2.247 KM. S druge strane, Bijeljina i Derventa su svjedočili rastu cijena kvadratnog metra, sa skokom sa 1.822 na 2.112 KM i sa 1.970 na 2.259 KM, respektivno.

Stručnjaci su saglasni da se tržište nekretnina stabilizira, te da pad cijena nije nužno znak kolapsa. Ekonomista Slaviša Raković ističe: “Stanogradnja još uvijek bilježi značajne aktivnosti, ali pad cijena svakako predstavlja ohrabrujući znak.” On također navodi da trenutni rast kamatnih stopa nije opravdan i potencijalnim kupcima savjetuje da pričekaju.

Raković dodaje: “Trebalo bi možda sačekati da se kamate vrate, ali i da cijene dodatno padnu jer su ovakve kakve su sada neodržive. Osim toga, svi grade stanove da bi prodavali i jasno je da aktuelne cijene ne mogu opravdati troškove gradnje.”

Vlasnica banjalučke agencije “Euro-agent”, Senka Gatarić Vasilić, koja ima 34 godine iskustva u ovom poslu, slaže se s ovim promjenama. Gatarić Vasilićeva navodi: “Rast cijena je stao. One zadugo neće ići ka gore. Koliko će one padati teško je predvidjeti. Sada se bilježi stagnacija i pomalo klize ka dolje, kako starih stanova, tako vjerovatno i novih, pošto je malo smanjena i potražnja, to osjete ovi koji grade.”

Dok su cijene nekretnina u Banjaluci i Trebinju pod pritiskom, situacija u cijeloj Srpskoj izgleda drugačije. Republički zavod za statistiku izvještava o porastu prodaje stanova u drugom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali s padom u odnosu na čitavu 2022. godinu.

“Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2023. godine veći je za 10,9% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, dok je manji za 3,7% u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2022.”, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Cijene novih stanova u cijeloj Republici Srpskoj su ipak krenule uzlaznom putanjom. “Prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. godine viša je za 1% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, te je viša za 4,9% u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2022.”, istaknuli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Related Posts