Jedna od rijetkih žena u auto industriji odabrala je BiH: Ovo je savršena zemlja za e-automobile

Posted by

Mirella Lela Sidro, rođena u Doboju i provela cijeli život u Njemačkoj, postala je jedna od rijetkih žena prisutnih u auto industriji. Strast prema prirodi, automobilima i adrenalinskim izazovima vodila ju je kroz različite sfere, uključujući i testiranje električnih automobila. Nakon što se našla u BiH, zemlji svojih predaka, Mirella je odlučila ostati tu i istražiti ljepote Bosne i Hercegovine.

Mirella je diplomirala egiptologiju, koptologiju i historiju medicine, te se obrazovala za urednika fotografije i novinarstvo. Svoju strast prema automobilima i ljubav prema prirodi spojila je u radu kao test vozačica električnih automobila, ističući važnost održive mobilnosti i zaštite okoliša.

Govoreći o svojem iskustvu u Bosni i Hercegovini, Mirella ističe bogatstvo prirodnih ljepota, kulture zemlje.

Uprkos tome što je odrasla u Njemačkoj, Mirelli je nedostajala toplina i živost života koju je pronašla u Bosni i Hercegovini. Naglašava povezanost s prirodom i toplinu ljudi kao ključne faktore koji su je privukli u zemlju njenih predaka.

Kao test vozačica, Mirella putuje na duge staze, testirajući električne automobile širom Europe. S obzirom na planinski teren BiH, ističe kako je zemlja savršena za e-automobile zbog mogućnosti rekuperacije energije tokom vožnje nizbrdo.

Mirella se također bori protiv stereotipa i predrasuda u auto industriji, ističući važnost jednakosti spolova i ženske uloge u auto svijetu.