U Neumu se već pripremaju za nadolazeću turističku sezonu

Posted by

Dok se turistička mjesta duž jadranske obale pripremaju za nadolazeću ljetnu sezonu, i grad Neum, jedini bosanskohercegovački grad na moru, ne zaostaje u pripremama. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Neuma usvojen je program mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2024. godine. Ovaj program, koji naglašava ključne obaveze i zadatke za uspješnu turističku sezonu, donosi niz važnih odluka koje će osigurati ugodan boravak turista i lokalnog stanovništva.

Jedna od ključnih zadaća je osiguravanje čistoće i urednosti gradskih površina. U skladu s tim, bit će provođeno redovno pranje ulica, uz poštovanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i koncesionara na javnim površinama. Ova inicijativa nije samo estetske prirode; čista i uredna okolina doprinosi pozitivnom doživljaju turista i stvara ugodniji ambijent za sve koji borave u gradu.

Uz to, bit će postavljeni koševi za smeće na mjestima gdje je to potrebno, a njihovo redovnto pražnjenje spriječit će neurednost na javnim prostorima. Svi javni zahodi bit će u stanju funkcionalne ispravnosti, a njihova urednost i čistoća bit će održavani na visokoj razini. Osim toga, na plažama Tiha noć i poluotok Klek bit će postavljeni pokretni hemijski zahodi.

Važno je istaknuti da će se sve navedene aktivnosti provoditi kontinuirano tokom turističke sezone, od 1. maja. Održavanje čistoće i urednosti gradskih površina ključni je element u stvaranju ugodnog okruženja za turiste i lokalno stanovništvo te doprinosi pozitivnom iskustvu boravka u Neumu.

U realizaciji ovih zadataka, uz domaće javne institucije, koristit će se i odabrani najpovoljniji ponuditelji u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.