Zovu ga gradonačelnik: Posljednji stanovnik sela – “Ponosan sam, iako nema struje od 1974.”

Posted by

U selu Blaca, živi samo jedan stanovnik, 67-godišnji Zdravko Spajić. Iako izgleda idilično izdaleka, selo je suočeno s izazovima poput nedostatka struje od 1974. godine i nepostojanja vodosnadbijevanja. No, Spajić, živi u skladu s tim uslovima i ponosan je na svoj jednostavan život.

“Samoća mi ne pada teško. Meni je najteže u životu kad kažu ‘ja bih ovako, onako’. Onda ja kažem – prijatelju, rješavaj probleme na drugom mjestu. Ja ću što mogu pomoći, u gradonačelnika se sve nađe – u podne, u ponoć. Ja sam zadovoljan sa 700 eura penzije, meni dosta,” izjavio je Spajić za HRT.

Blaca nedaleko od Splita su nekada bila naseljena, s ljudima, školom i stokom. Danas je selo gotovo pustinja, ali Spajić ostaje vjeran svom zavičaju. Uprkos izazovima koje nosi život u selu bez osnovnih komunalnih usluga, on ističe da je ponosan na svoj način života i da se snalazi uz pomoć solarnih panela i bunara za vodu.

“S ovim sam ponosan, iako nema struje od 1974. godine. Nikad ne znaš što nosi dan, što noć, a ja sam s ovim ne zadovoljan, nego ponosan,” zaključuje Spajić, čovjek koji se nosi s izazovima života na rubu civilizacije s osmijehom na licu.