Zanati u opadanju: Lakše je pronaći inženjera nego majstora

Posted by

Sve je bliže vrijeme kada će hiljade osnovaca širom Bosne i Hercegovine donijeti jednu od najvažnijih odluka u svom životu – izbor srednje škole. Hoće li se odlučiti za trogodišnju ili četverogodišnju školu, zanat ili gimnaziju? Hoće li završetak fakulteta garantirati siguran posao u BiH ili će se morati okrenuti tržištima rada izvan granica zemlje?

Dok roditelji i djeca razmišljaju o ovim pitanjima, situacija na tržištu rada postaje sve izazovnija. Nedostatak radne snage u BiH postao je gorući problem, pogotovo s obzirom na trend iseljavanja. Natpisi “tražim radnika” postaju sve češći, a poslodavci sve teže pronalaze kvalificirane ljude za svoje firme. Uz to, sve veći broj mladih odlazi na Zapad u potrazi za boljim životom.

S druge strane, u Europskoj uniji stopa nezaposlenosti je rekordno niska, a potreba za radnom snagom raste. To je otvorilo mogućnosti za rad u inozemstvu, ali i stvorilo dodatni pritisak na tržište rada u BiH.

Poslovni lideri i financijski dužnosnici u Europskoj uniji ističu da je nedostatak kvalificiranih radnika jedan od ključnih faktora koji ometaju jačanje industrije u Europi. Industrijska proizvodnja opada, dok se istovremeno smanjuje i nezaposlenost. Ova situacija stvara ozbiljne izazove za poslodavce koji se suočavaju s nedostatkom radne snage.

U BiH se već godinama suočavamo s problemom malog broja učenika koji se upisuju u trogodišnje škole, odnosno na zanatske programe. Mladi češće biraju visokoobrazovane studijske programe nego zanatske obuke, što je dovelo do neravnoteže na tržištu rada.

Međutim, sve je više svijesti o činjenici da dobar majstor može zaraditi jednako dobro, ako ne i bolje, od osobe s fakultetskom diplomom. To može potaknuti mlade da se odluče za zanimanja koja su tražena i dobro plaćena, umjesto da slijede tradicionalne puteve.

Pred budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima stoje teške odluke o obrazovanju i karijeri. Promjene na tržištu rada, nedostatak kvalificirane radne snage i trend iseljavanja samo su neki od faktora koji utječu na te odluke. Međutim, važno je da mladi budu informirani i svjesni mogućnosti koje imaju, te da odaberu put koji najbolje odgovara njihovim interesima i ciljevima.