Zaleđeno Blidinjsko jezero oduševljava posjetitelje: Fotografija prekrasnog prirodnog fenomena

Posted by

Park prirode Blidinje, smješten na visoravni između planina Vran i Čvrsnice, u Bosni i Hercegovini, krije jedno od najvećih prirodnih jezera u zemlji – Blidinjsko jezero. Nedavno, lutajući fotograf Boris Trogrančić posjetio je ovu predivnu lokaciju i zabilježio zaleđeno jezero koje ostavlja bez daha.

Blidinjsko jezero, smješteno na nadmorskoj visini od 1184 metra, ima poseban šarm, okruženo planinskim vrhovima i bogatom prirodom. Jezero je nastalo prije 150 godina ljudskim aktivnostima, a iako je relativno plitko s dubinom od 3-4 metra, izuzetno je privlačno svojom ljepotom i netaknutom prirodom.

Fotografije koje je Boris Trogrančić podijelio na svom Instagram profilu prikazuju zaleđeno Blidinjsko jezero okupano zimskim suncem. Ovaj prirodni fenomen stvara čaroban pejzaž, gdje se zaleđena površina jezera ogleda u bistrini planinskog zraka.

Blidinjsko jezero ima posebnu klimu, gdje se susreću utjecaji mediteranske i kontinentalne klime. Temperature su niske, a zimi često ne prelaze nulu. Lokalno stanovništvo se bavi stočarstvom, a ovaj kraj je poznat po proizvodnji kozjeg sira.

Posjetiteljima Blidinjskog jezera nude se različite aktivnosti, uključujući planinarenje duž planine Vran i skijanje na obroncima Čvrsnice. Također, Boris Trogrančić preporučuje posjetiteljima da uživaju u domaćim proizvodima, poput kozjeg sira, koji je poznat u ovom području.

Osim prirodne ljepote, Blidinjsko jezero krije bogatu kulturnu baštinu, uključujući stećke i druge povijesne spomenike. Za ljubitelje prirode, planinarenja i autentičnog iskustva, Blidinje predstavlja izvrsnu destinaciju koja oduzima dah svojom netaknutom prirodom i zimskim čarima.