Velika očekivanja vlasnika stanova: Za kvadrat stare gradnje neki traže 4 000 KM

Posted by

Uprkos previsokim cijenama, potražnja za stanovima u Bosni i Hercegovini i dalje je velika. Za razliku od situacije u Europi, gdje cijene padaju, bosanskohercegovačko tržište nekretnina ne osjeća isti trend. Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine, naglašava da je u zemlji i dalje znatno veća potražnja nego ponuda.

“Sarajevo ima znatno manju ponudu u odnosu na potražnju, pogotovo s obzirom na status glavnog grada države. U Sarajevu, posebno uzimajući u obzir turistički aspekt, potražnja za stanovima koji se iznajmljuju turistima, poput ‘stana na dan’, izražena je, što predstavlja dobar posao. Dvosoban stan se može iznajmiti po cijeni od 100 ili 150 eura za noć. Pomnoženo s 20 dana iznajmljivanja, to su visoki iznosi, čime vlasnicima ostaje i do 4.000 KM mjesečno”, objašnjava Ljajić.

Uprkos smanjenju stanogradnje u Europi, situacija u Bosni i Hercegovini ostaje drugačija. Nedostatak stanogradnje, zajedno s prisutnim gotovim novcem i interesom dijaspore za kupovinom stanova po povoljnim cijenama, čini da cijene nekretnina u zemlji ne padaju. Ljajić smatra da je teško očekivati pad cijena u bliskoj budućnosti.

Jedan od ključnih razloga za održavanje visokih cijena je i nedostatak stanogradnje. U određenim dijelovima Sarajeva, poput Starog Grada, nema aktivnih gradilišta. U centru grada, gdje su prisutni ekskluzivni stanovi, cijene se kreću između 6.000 i 7.000 KM po kvadratnom metru. Čak su i stanovi u izgradnji već prodani po visokim cijenama, uključujući i primjer stana koji je prodan za 1,1 milon KM, čija je površina bila 120 kvadratnih metara.

Ljajić također primjećuje da se, osim visokih cijena, primjećuje i sve lošija kvaliteta stanova u novogradnji. Stanovi izgrađeni na lokacijama bez odgovarajuće prateće infrastrukture također utječu na tržište nekretnina.

Edin Batlak, vlasnik agencije za nekretnine u Mostaru, potvrđuje za Bljesak da je potražnja veća od ponude u tom gradu. Cijene stanova u novogradnji dosežu i do 4.000 KM po kvadratnom metru. Čak i u starogradnji, cijene su visoke, krećući se između 1.800 i 2.800 KM po kvadratu, a Batlak dodaje da vlasnici renoviranih stanova često imaju visoka očekivanja.

U zaključku, trenutno stanje na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini ostaje dinamično, s izazovima u ponudi i tražnji te s utjecajem visokih cijena i nedostatkom stanogradnje.