Vozila teža od 12 tona ne mogu saobraćati preko Rogoja, moraju preko Prače

Posted by

Regionalni putni pravac preko Prače postao je jedina opcija za teretna motorna vozila teža od 12 tona koja putuju iz Goražda prema Sarajevu.

Ova promjena dogodila se nakon potpunog zatvaranja saobraćaja preko Rogoja zbog rekonstrukcije tunela na magistralnom putu Foča – Sarajevo.

Rekonstrukcija tunela na dionici Dobro Polje – Miljevina trajat će do kraja marta, uzrokujući ozbiljne probleme goraždanskoj privredi i autoprevoznicima.

Saobraćaj prema Sarajevu preko Rogatice također je otežan zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, gdje se saobraćaj odvija jednom trakom s ograničenjem za vozila do 12 tona.

Premijer BPK Goražde, Edin Ćulov, ističe da ovi izazovi nisu ograničeni samo na BPK Goražde već imaju regionalne implikacije, uzrokujući poteškoće za poduzeća koja se bave proizvodnjom i izvozom. On naglašava potrebu za hitnim završetkom radova na tunelu Hranjen kako bi se poboljšala povezanost regije s Sarajevom, javlja Patria.

Alternativni put preko Prače bit će korišten dok se putni pravac preko Rogoja ne otvori, a policija će pružati pratnju teškim vozilima kako bi osigurala protok vozila.