Vlada KS odobrila program mjera za podsticanje zapošljavanja sa budžetom od 13 miliona KM

Posted by

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas program mjera s ciljem poticanja zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti.

Sredstva u iznosu od 13 miliona KM namijenjena su sedam različitih programa, uključujući podršku zapošljavanju studenata, osiguravanju medicinskog kadra, poticanju samozapošljavanja i zapošljavanju teško zapošljivih kategorija.

Ovaj korak predstavlja pokušaj Vlade Kantona Sarajevo da riješi problem deficita stručne radne snage na lokalnom tržištu rada, potičući različite programe koji će istovremeno podržati mlade talente, olakšati samozapošljavanje i pružiti podršku određenim socijalnim skupinama.

“Imajući u vidu da naučno-obrazovne ustanove zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu u mogućnosti samostalno zaposliti određene stručne kadrove, a imaju povećanu potrebu za zapošljavanjem, inicirana je navedena podsticajna mjera”, obrazložili su u Vladi Kantona Sarajevo.

Uz to, najavljeni su i javni pozivi za sudjelovanje u programima, čije će detalje zainteresirani moći pratiti na internetskoj stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.