Zašto djevojke pred udaju obavezno dolaze kod Jasmina na praksu

Posted by

Sad je naišla neka moda, uvek imam po jednu, dvije na praksi, ne znaju ni pitu da umijese. Pred udaju dođu kod mene na praksu, da znaju makar osnovno”, kaže Jasmin Dervišnurović na početku.

Pite i mantije čine bogatu tradiciju kuhinje na Balkanu. U srcu Novog Pazara, očuvala se tradicija pravljenja mantija, a tajna dobrih mantija krije se u autentičnom receptu, ručnom radu i kvalitetnim namirnicama.

Jasmin Dervišnurović, iz Novog Pazara, dijeli tajnu mantija koje se čuvaju od zaborava. On naglašava da je ključ u vještim rukama žena koje su prenijele svoje znanje s generacije na generaciju.

Mašine, kaže, ne mogu zamijeniti ruke. U kuhinji tokom dvije smjene radi oko 20 žena, a dnevno se pripremi oko 3.000 do 5.000 komada mantija.

Ovaj autentičan recept koristi brašno, maslac, mljeveno meso, luk, so i biber. Prednost ovog kraja je i u kvalitetnim sastojcima koji potiču s obližnjih planina, kao što su Kopaonik i Zlatibor, te posebno s Peštera.

Nastanak pazarskih mantija nije zabilježen u pisanim izvorima, ali se pretpostavlja da je jelo stiglo na Balkan sa mongolskim vladarom Džingis-kanom.

Mantije su raznolikog tipa, mogu biti sitne ili standardne, a mladi ih često pripremaju i u verzijama s sirom ili šampinjonima. Kako god bile pripremljene, pazarske mantije predstavljaju spoj tradicije, ručnog rada i ukusnih sastojaka.