Dvojni C, omiljeni sok našeg djetinjstva: Preslikan od strane drugog proizvođača

Posted by

Sok Dvojni C, dugogodišnji kultni napitak prisutan od 1960. godine, suočava se s novim izazovom na tržištu. Naime, konkurentska kompanija “TO” lansirala je sok s gotovo identičnim dizajnom ambalaže kao Fructalov Dvojni C.

Ovaj potez stvara zabunu među potrošačima, a razlika između originalnog proizvoda i njegovog “dvojnika” postaje teško primjetna.

Dizajn i grafičko rješenje proizvoda često su ključne karakteristike koje kupci povezuju s određenim brendom. Kako bi se zaštitila ova prepoznatljivost, kompanije često koriste pravo na žig, koje omogućava zaštitu znaka koji razlikuje njihove proizvode od konkurencije.

Međutim, situacija u Bosni i Hercegovini ukazuje na određene poteškoće u zaštiti intelektualne svojine. Iako postoji pravni okvir, zaštita žiga je još uvijek izuzetak, a ne pravilo.

Nedostatak ovakve zaštite doprinosi pojavi sličnih proizvoda na tržištu, stvarajući konfuziju među potrošačima.

Stručnjaci ističu važnost žiga kao prepoznatljivog simbola koji pomaže kupcima u odabiru proizvoda. Pored toga, naglašavaju da brendiranje i marketing igraju ključnu ulogu u stvaranju prepoznatljivosti proizvoda te kako kupci često povezuju dizajn s kvalitetom.

Ovaj slučaj Dvojnog C pokazuje potrebu za snažnijom zaštitom intelektualne svojine kako bi se očuvala prepoznatljivost brendova i spriječile zloupotrebe na tržištu.