U Kupresu se gradi fabrika magnezija: Jedna od najvećih investicija u BiH

Posted by

Njemačka kompanija MFE GMBH, vlasnik BH Magnezij & Minerali, najavljuje značajnu investiciju u Bosni i Hercegovini. Industrijski kompleks za proizvodnju magnezija bit će smješten u naselju Osmanlije u općini Kupres i obuhvatit će ukupno 14 objekata na površini od 20.432 m2.

Glavna sirovina za proizvodnju bit će dolomit iz obližnjeg kamenoloma, a proizvodni proces će se odvijati u saradnji s kompanijom Dolomit, nositeljem koncesije za nalazišta u blizini. Metalni sirovi magnezij, spinel, suhi led i legura aluminija i magnezija bit će glavni proizvodi ovog kompleksa.

Uzimajući u obzir dugoročne planove, MFE GMBH procjenjuje da će proizvodni kapacitet iznositi 50.000 metričkih tona godišnje tokom dužeg razdoblja od 75 godina. Cijeli proces proizvodnje bit će održiv, koristeći električnu energiju za prijevoz i razmatrajući izgradnju plinske stanice maksimalnog kapaciteta od 700 m3 zbog potreba za tekućim prirodnim plinom (LPG).

Očekuje se da će ova investicija pridonijeti ekonomskom razvoju i stvaranju radnih mjesta, jačajući prisutnost MFE GMBH na tržištu Bosne i Hercegovine.