U Beču organiziran iftar za bh. privrednike

Posted by

U Beču je upriličen poseban događaj koji je okupio uspješne bosanskohercegovačke privrednike. Riječ je o iftaru koji je organiziran za više od 50 zvanica iz privrednog, kulturnog i političkog života porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji žive i rade u Austriji.

Među uzvanicama su se našli istaknuti pojedinci poput Edina Bajramovića, vojnog atašea pri ambasadi BiH u Beču, prof. Adisa Čandića, predsjednika islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, potpredsjednika Muamera Džankovića iz Consilium Bosniacum – krovnog Saveza BiH udruženja u Austriji, Admir Mehmedovića, austrijskog političara bh. korijena, Mirsade Župani iz gradske uprave grada St. Polten, te mnogih drugih.

Posebno je značajno što je među gostima bio i poznati pjevač Kemal Malovčić, koji je također klijent osiguravajuće kuće “NV Versicherung”, koja je bila domaćin ovog događaja.

Također, prisustvovali su i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, koji aktivno radi na jačanju veza između Bosne i Hercegovine i dijaspore širom Evrope.

Ministar Hurtić ističe važnost povezivanja s dijasporom kao jedan od prioriteta u radu.

“Posjećivanje naših ljudi od državne vlasti je veoma značajno jer vide da nisu ostavljeni, a pogotovo u svetom mjesecu ramazanu. Njima znači svaki dolazak nekoga iz Bosne i Hercegovine i uvijek budu uspješni domaćini”, istakao je ministar.

Ovaj tradicionalni iftar, koji se već nekoliko godina organizira u Beču, iniciran je na prijedloga Hurema Avdića, menadžera prodaje u osiguravajućoj kompaniji “NV Versicherung”. Avdić je istakao zadovoljstvo zbog podrške kompanije koja prepoznaje društvenu odgovornost i aktivno radi na izgradnji suživota.

Iftar u Beču imao je za cilj umrežavanje dijaspore sa domovinom BiH, razvijanje poslovne saradnje, realizaciju novih projekata te pružanje podrške u segmentima privrednog i društvenog života.