Sarajevo obilježilo Dan narcisa: Defile bajkera i borba oboljelih od karcinoma dojke

Posted by

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Renesansa” danas je organiziralo tradicionalnu manifestaciju “Dan narcisa” u Sarajevu, koja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Predsjednica Udruženja “Renesansa”, Enida Glušac, istakla je da se manifestacija “Dan narcisa” organizuje svake godine te da narcis simbolizira buđenje prirode, novi život, ali i pobjedu oboljelih žena nad bolešću.

“Počeli smo defileom bajkera i žena s dijagnozom karcinoma dojke kroz grad, a nastavili smo ispred Katedrale dijeljenjem narcisa i edukativnih letaka sugrađanima. U tim brošurama i letcima detaljno je objašnjena važnost pregleda i samopregleda dojke. Bitno je naglasiti da je karcinom dojke u devedeset posto slučajeva izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme”, kazala je Glušac.

Manifestaciji su prisustvovali gradonačelnica Benjamina Karić i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji su zajedno sa Oktal farmom omogućili održavanje “Dana narcisa”.

“Gostovanje Foruma žena porijeklom iz Sandžaka bilo je posebno iznenađenje. One su nas obradovale i uručile donaciju Udruženju ‘Renesansa’, što još jednom pokazuje koliko žena ženi može biti prijatelj i podrška, što je u ovoj bolesti najbitnije”, dodala je Glušac.

Udruženje “Renesansa” nagrađeno je kolektivnom Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.