Regionalni div najavljuje veliki ulazak na tržište Bosne i Hercegovine

Posted by

Regionalni div online prodaje Ananas, član poslovnog carstva Miroslava Miškovića u vlasništvu Delta Holdinga, planira značajan korak prema ekspanziji na tržište Bosne i Hercegovine u ovoj godini. Ananas, koji se smatra regionalnom inačicom američkog Amazona, već je ostvario impresivan rast u Srbiji, gdje je projekt započeo, bilježeći 94-postotni porast poštanskih brojeva i više od trostruko povećanje broja partnera tokom 2023. godine.

Godišnja konferencija Delta Holdinga, održana danas u Beogradu, otkrila je ambiciozne planove Ananasa za 2024. godinu. Cilj im je povećati broj trgovaca na preko 2.000, te postići ukupan promet od preko 70 miliona eura preko njihove platforme. Delta Holding ističe da je u potpunosti posvećen podršci Ananasovoj ekspanziji i planira investicije koje će prvi put premašiti milijardu eura u 2024. godini.

Protekla godina vidjela je otvaranje Ananasovih ureda u Sjevernoj Makedoniji, a također su preuzeli neke lokalne konkurente. Planiraju proširenje na nova tržišta u regionu, s izlaskom na crnogorsko tržište u prvoj polovini 2024. godine, dok je ulazak na tržište Bosne i Hercegovine predviđen za drugu polovinu iste godine. U planu su i proširenja na tržišta Kosova te Albanije.

Delta Holding je u 2023. ostvario rekordne prihode od prodaje od 860 miliona evra, što je povećanje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Profit prije oporezivanja iznosio je 88 miliona eura, što je porast od 18 posto. S obzirom na uspjehe u prošloj godini, Delta Holding planira investicije od preko 900 miliona eura do 2027., s najvećim fokusom na sektor nekretnina. Prognozira se da će prihodi kompanije prvi put preći milijardu eura u 2024. godini. Ananasova ekspanzija predstavlja ključni korak u ostvarivanju ovih ambicioznih ciljeva, stvarajući novo poglavlje u digitalnom trgovinskom pejzažu regiona.