Počinje testiranje četverodnevne radne sedmice: Kraće će se raditi za istu platu

Posted by

45 kompanija započelo je testiranje četverodnevne radne sedmice, a inicijativu predvode berlinska konsultantska kuća Intraprenor i neprofitna organizacija 4 Day Week Global (4DWG). Ovaj eksperiment ima za cilj utvrditi faktore smanjenja radne sedmice na radnike, uz zadržavanje iste razine plaćanja tokom pola godine.

Podaci Centralne banke Njemačke pokazuju da produktivnost u zemlji opada od novembra 2017. godine, ali je i dalje visoka u poređenju s drugim velikim evropskim ekonomijama. U uslovima spore rastuće produktivnosti i nedostatka radne snage, zagovornici četverodnevne radne sedmice smatraju da bi ovakva mjera mogla povećati dobrobit radnika i potaknuti zapošljavanje, s obzirom da bi privukla i one koji ne žele raditi pet dana sedmično.

Trgovinsko-industrijska komora Njemačke (DIHK) izvijestila je da se polovina njemačkih kompanija bori s nedostatkom radne snage, što je rezultiralo gubicima od 90 milijardi eura prošle godine. Nedostatak radne snage označen je kao ozbiljan problem koji može ugroziti njemački BDP.

Prema istraživanju kompanije Forsa, 71 posto zaposlenih u Njemačkoj podržava mogućnost rada četiri dana sedmično. Više od tri četvrtine ispitanika podržava odluku vlade da razmotri uvođenje četverodnevne radne sedmice, dok dvije trećine poslodavaca također podržava tu inicijativu.

Velika većina ispitanika (75 posto) smatra da bi četverodnevna radna sedmica bila poželjna za zaposlene, dok njih 59 posto misli da bi to bilo prihvatljivo za poslodavce. Gotovo polovina poslodavaca (46 posto) smatra da je testiranje četverodnevne radne sedmice izvodivo na radnom mjestu.