Dugogodišnji problem vodosnabdijevanja Goražda: Za investiciju potrebno oko 3,5 miliona KM

Posted by

Blizu 3,5 miliona KM bit će potrebno za realizaciju ambicioznog projekta trasiranja vode sa lokaliteta tunela Hranjen do lokacije Rorova u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, prema izjavama premijera BPK Goražde, Edina Ćulova. Ovaj projekt ima za cilj iskoristiti potencijal nalazišta vode i dugoročno riješiti problem vodosnabdijevanja Goražda.

“Prema procjenama za trasiranje vode do lokaliteta Rorova, gdje bi bila izgrađena eventualna fabrika vode, potrebna su finansijska sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM. Sredstva nisu velika, i uz domaćinsko upravljanje projektom, vjerujemo da ga možemo uspješno realizirati. Što se tiče fabrike vode i biološko-hemijskih analiza, to ćemo rješavati uz stručne savjete i preporuke”, izjavio je Ćulov za Klix.

Vlada BPK Goražde već je pokrenula određene aktivnosti kako bi definirala nalazišta, a trenutno je u tijeku izrada idejnog projekta koji će, uz neophodnu dokumentaciju, definirati mogućnosti i pokazatelje ekonomske opravdanosti. Premijer Ćulov ističe da se sa kompanijom “Sendo” d.o.o. intenzivno radi na studiji ekonomske opravdanosti, a konačni dokument i idejno rješenje očekuju se u narednim danima.

“Preliminarni pokazatelji ukazuju na kvalitetno nalazište vode koje se može iskoristiti za vodosnabdijevanje grada Goražda. Svi parametri istraživanja idu prema planu, a procjene ukazuju da bi za provođenje kompletnog procesa, od prikupljanja dokumentacije do završetka građevinskih radova, bio potreban trogodišnji vremenski period”, dodao je Ćulov.

Nedavno su stručnjaci za geološka istraživanja posjetili gradilište tunela Hranjen i izvor vode s sjeverne strane tunela. Ti stručnjaci su potvrdili da bi pronađena voda mogla biti rješenje za snabdijevanje Goražda, ali su napomenuli da su nužni određeni preduslovi kako bi se projekt realizirao.

Prof. dr. Ramo Kurtanović, geolog, izrazio je uvjerenje da postoji dovoljno kapaciteta vode na izmjerenoj lokaciji te je istakao važnost ozbiljne analize i projekta kako bi se iskoristio potencijal. Prof. Kemal Gutić, dekan Rudarskog, geološkog i građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, također je podržao projekt i naglasio bogatstvo podzemnih voda i drugih resursa na tom području.

Ovaj projekt ne samo da bi riješio dugogodišnji problem vodosnabdijevanja Goražda, već bi imao i pozitivan utjecaj na ekonomiju regije kroz korištenje prirodnih resursa.