Bosna i Hercegovina u traganju za nadzorom nad kriptovalutama: Kada ćemo dalje u procesu regulacije?

Posted by

Bosna i Hercegovina spada među zemlje koje još uvijek potpuno nisu u mogućnosti obavljati nadzor nad virtualnim valutama. Naša zemlja suočava se s izazovom prilagodbe regulative u skladu s dinamičnim područjem kriptovaluta.

Iz Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ističu da je nužno definirati regulatorni okvir za kriptovalute kako bi se omogućilo obavljanje transakcija i poslovanje s digitalnom imovinom. Trenutno, zakon u FBiH ne dodjeljuje Agenciji nadležnost za reguliranje kriptovaluta, dok je u Republici Srpskoj ta nadležnost proširena Povjerenstvu za vrijednosne papire.

Federalno ministarstvo financija najavilo je formiranje radne skupine za razmatranje propisa kojima će se regulirati kriptovalute. Očekuje se da će novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti pružiti dodatnu podršku regulaciji digitalnih valuta.

Agencija za bankarstvo FBiH smatra da je moguće liberalizirati poslovanje s kriptovalutama uz pridržavanje mjera propisanih zakonom o sprječavanju pranja novca. Iako još uvijek nema međunarodnog standarda za učinkovito upravljanje rizicima kriptovaluta, postoji potreba za širim regulatornim okvirom koji će štititi korisnike i ulagače na ovim tržištima, kažu za Večernje.

Svjesni su i nedavnih poremećaja na tržištima kriptovaluta, uključujući propasti burzi i platformi za trgovanje virtualnom imovinom. Agencija naglašava važnost propisa koji će regulirati zaštitu korisnika financijskih usluga kako bi se spriječile negativne posljedice na stabilnost tradicionalnih financijskih sustava.

Bosna i Hercegovina se suočava s izazovom prilagodbe regulatornog okvira kako bi omogućila održivo poslovanje s kriptovalutama, dok istovremeno štiti interese korisnika i stabilnost financijskih sistema.