Na drugom Festivalu za razvoj karijere u Sarajevu 3.000 mladih

Posted by

Procjene su da će današnji srednjoškolac do penzije promijeniti 17 radnih mjesta i pet profesija, odnosno zanimanja, od kojih neka danas niti ne postoje.

Upravo zbog tog podatka od velike je važnosti da se mladi što ranije informiraju o razvoju karijere, načinima da povećaju svoje vještine zapošljivosti i kako da budu atraktivniji na tržištu rada.

U skladu s tom idejom jučer je održan do sada najveći događaj u Bosni i Hercegovini na temu mladi i razvoj karijere pod nazivom STARfest, koji je u velikoj dvorani Centra Skenderija okupio 3.000 posjetitelja, uključujući i mlade iz drugih gradova širom Bosne i Hercegovine.

Jesensko izdanje STARfesta bilo je posvećeno i Evropskoj godini vještina i predstavilo je 25 inspirativnih govornika na main stageu koji su ponudili mladima informacije o poslovima budućnosti, promjenama i trendovima na tržištu rada, EU prilikama za mlade, trikovima i alatima za razvoj karijere te ponudili savjete i konkretne opcijama za razvoj vlastitog biznisa.

U okviru sajma prilika STARfest je predstavio 60 izlagača koji su, osim prezentacije svojih kompanija i organizacija pružili i razne testove i karijerno savjetovanje uz sjajnu priliku da se mladi direktno upoznaju sa menadžerima i liderima iz svijeta biznisa, civilnog sektora i neformalne edukacije. Istovremeno u četiri sale održana je 21 edukativna radionica na razne teme iz oblasti razvoja karijere.

Organizator STARfesta je Munja Inkubator uz generalno partnerstvo Vlade Kantona Sarajevo. Prijatelji festivala su Udruženje HR menadžera, Telemach Fondacija i AS Holding, uz niz drugih partnera kao što su Međunarodna organizacija rada (ILO), Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Europe House, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Brčko distrikta, Općina Centar, zatim kompanija koje ulažu u mlade: Holdina, Adriatic Metals, NELT, Sparkasse Banka, Deloitte, Manpower, NLB Banka, Experience Work & Travel i mnogi drugi.

STARfest dio je nove digitalne STAR eLearning platforme koja nudi mladima besplatan videokurs sa 25 zanimljivih lekcija/epizoda o poslovima budućnosti, X faktorima za nalaženje posla, kao i načinima kako te X faktore razviti i pronaći posao. Tu je i mogućnost povezivanja kasnije sa top kompanijama.

Na STAR platformu se možete registrovati na www.star.study. Uz podršku Italijanske ambasade i Ministarstva visokog obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo 1. novembra je pokrenut drugi videokurs na temu “EU prilike za mlade” koji se nalazi na STAR YouTube kanalu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *