Milioneri iz Tešnja šire biznis: Na redu je osvajanje tržišta u RS-u

Kompanija Hifa-Oil se 2020. godine odlučila na preuzimanje prijedorskog “Energopetrola” i kupovinu Terminala u Brezičanima kod Prijedora. Prije kupovine ovi terminali nisu korišteni te nikad ranije nisu stavljeni u funkciju.

Sada se Hifa-Oil Tešanj obratilo se Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske sa zahtjevom za izdavanje ekološke dozvole za terminal naftnih derivata Brezičani kod Prijedora, ukupnog kapaciteta 15000 tona.

U prijedorski terminal bilo je neophodno investirati kako bi se u potpunosti osavremenio i osposobio za rad.

Planovi kompanije Hifa-Oil bili su da se u ovaj terminal investiraju značajna finansijska sredstva kako je već ranije slično urađeno i s terminalom u Zenici.

Svojom lokacijom i kapacitetima ovaj terminal može da postane ozbiljna energetska tačka i van granica naše zemlje što su planovi kompanije Hifa-Oil koja ima namjeru da ga pretvori u jedan od najsavremenijih u regiji.

Investicije su otpočele odmah nakon kupovine te su u posljednje vrijeme intenzivirane, a obnovljeni su i željenički kolosijeci koji se nalaze u sklopu terminala.

Procjene su da smo u budućnosti uz ravnomjerno korištenje ostalih vrsta transporta naftnih derivata sve bliže transportu željeznicama i smatram da terminale koje imamo treba polako pripremati i stavljati u funkciju, rekao je ranije Izudin Ahmetlić, osnivač Hifa-Oil Grupacije.

Vrijednost investicija samo u prvom nivou je oko 10 miliona KM, a planirane investicije su višestruko veće.

Kompanija Hifa-Oil kroz ove investicije razvija snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini povezujući u cjelinu terminale sa skladišnim kapacitetima od preko 34 miliona litara u Zenici i Prijedoru, kao i Terminal u Vogošći i Sarajevu.

Related Posts