Fojničanin Anto Oroz učenik je generacije: Nakon diplome čeka ga posao

Anto Oroz, dvadesetogodišnjak iz Fojnice s Downovim sindromom, postao je zvijezda zahvaljujući svojim izvanrednim akademskim postignućima. Završio je kao učenik generacije u Srednjoj mješovitoj školi “Zijah Dizdarević” Fojnica, jednoj od deset najboljih u generaciji od 208 maturanata u školskoj 2023./2024. godini.

Anto je s ponosom dobio diplomu tehničara finalne obrade drva iz drvoprerađivačke škole, što je rezultat njegovog predanog rada i podrške nastavnika i okoline. Iako je prvobitno želio upisati ugostiteljsku školu, nedostatak zainteresiranih učenika naveo ga je da odabere drvoprerađivačku školu. Tamo je razvio ljubav prema drvu i CNC strojevima, posebno se zahvaljujući profesorima Fikretu Hamidiću i Hamzi Mujčiću.

Završetak školovanja za Antu nije samo postizanje obrazovnih ciljeva, već i ostvarenje snova. Osim akademskog uspjeha, Antu čeka i posao u svom omiljenom Košarkaškom klubu Star u Fojnici, gdje će imati priliku nastaviti svoju strast prema košarci. Direktor škole, Samir Kučuk, koji je također trener u klubu, potvrdio je da će Anto dobiti stalno zaposlenje u klubu kao što mu je obećano.

Antov uspjeh nije prošao neprimijećeno u njegovoj zajednici. Njegovi roditelji, Sanja i Željko Oroz, izrazili su ponos zbog Antovog uspjeha, kao i njegovi prijatelji, nastavnici i ravnatelji škole. Svi oni ističu njegovu upornost, radnu etiku i pozitivan utjecaj koji je ostavio na svoje okruženje.

Antov primjer pokazuje da se trud i rad uvijek isplate te da nikakve prepreke ne mogu zaustaviti onoga tko ima volju i podršku. Njegova priča služi kao inspiracija i podsjetnik da su snovi ostvarivi bez obzira na prepreke koje se mogu pojaviti na putu.

Related Posts