Nekadašnji košarkaš napustio život u gradu i napravio ranč: Uzgaja alpske jelene

Marinko Perović, nekadašnji košarkaški igrač, prije četiri godine napustio je život u gradu i preselio se u selo Jelovci, blizu Han Pijeska. Na nadmorskoj visini od 1050 metara, odlučio je posvetiti se stočarstvu i životu u prirodi.

Ova odluka bila je potaknuta potrebom za mirnijim životom, a posebno je dobila na važnosti tokom pandemije koronavirusa kada je svijet stao.

Na njegovom imanju sada žive različite životinje: 600 kokoški, 120 pilića, 15 krmača, 45 ovaca, 15 koza, te se bavi i poljoprivredom.

Marinko ističe da je svakodnevni život naporan, ali da ljubav prema prirodi nadilazi sve izazove.

Ujutro ustaje rano i brine se o životinjama, a prilagođava se i surovijim zimskim uslovima koji su se promijenili u posljednje vrijeme.

Jelovci, poput mnogih sela, suočavaju se s depopulacijom. Dok je nekada u selu živjelo više od stotinu ljudi, danas je njihov broj smanjen na manje od 15.

Usprkos tim izazovima, Marinko vidi svoju budućnost u Jelovcima. Nedavno je započeo uzgajati alpske jelene, rijetku vrstu koja je neuobičajena za ovo područje.

Njegov entuzijazam i prirodni potencijal prepoznali su profesori s talijanskog Poljoprivrednog fakulteta, koji planiraju posjetiti njegovo imanje. Marinko se nada da će uskoro razviti agroturizam kako bi obnovio život u Jelovcima i omogućio ljudima da ponovno dožive ljepotu ruralnog života.

Marinkova priča ističe važnost očuvanja tradicionalnog načina života u ruralnim područjima te potrebu za inicijativama koje bi podržale održivost i razvoj takvih zajednica.

Related Posts