Loreen s pjesmom “Tattoo” donijela još jednu pobjedu Švedskoj

Posted by

Predstavnica Švedske Lorin ovogodišnji je pobjednik Eurosonga u Liverpulu. Loreen je pjesmom “Tattoo”, kako se i najavljivalo, “pokorila Evropu” te donijela još jednu pobjedu Švedskoj.

BBC navodi da je Loreen imala nešto što niko od drugih ovogodišnjih takmičara koji su se pojavili u finalu u Liverpoolu nije imao – iskustvo da je ranije pobedila.

Ova 39-godišnjakinja iz Stokholma je 2012. godine u Bakuu, Azerbejdžan, osvojila prvo mjesto s hitom “Euphoria”. Sada, s pjesmom “Tattoo” i osvojena 583 boda, postala je prva žena koja je takmičenje osvojila dva puta.

Drugo mjesto zauzela je Finska, dok su se na treće mjesto plasirali predstavnici Izraela.

Slovenija koju je predstavljao indie rock bend osvojila je 21. mjesto sa 78 bodova, a publici su u polufinalu i finalu izveli pjesmu “Carpe Diem”. Počeli su s radom 2016. godine i dosad su objavili dva albuma pod nazivima “Umazane misli” i “Demoni”.

Loreen je pjesmom “Tattoo”, kako se i najavljivalo, “pokorila Evropu” te donijela još jednu pobjedu Švedskoj, a kada je riječ o zemljama regije najbolju poziciju ostvarila je Hrvatska.

Albanija je završila jednu poziciju ispod Slovenije tj. na 22. mjestu sa 76 bodova, a predstavljale su je Albina i Familija Keljmendi sa singlom “Duje”.

Pjevačice su izazvale kontroverze govoreći na press konferenciji prije prije finala kada su pomenule “veliku Albaniju”.

– Mi smo ista krv, iste nacionalnosti. Kosovo i Albanija su kao brat i sestra i imamo majku koja je ‘velika Albanija’ i vjerujem da su veoma uzbuđeni. Već smo videli svu ljubav i podršku koju su nam davali ovih dana. Ne znam šta se zaista dešava tamo, ali nadam se da ćemo ih sve vidjeti kada se vratimo tamo, izjavila je.

Posljednja od zemalja regije bila je Srbija koja je zauzela 24. poziciju i imala 30 bodova, a predstavljao ju je Luke Black s pjesmom “Samo mi se spava”. Tokom ranijeg gostovanja na RTS-u kazao je da ona govori o mantri nacije koja zatvara oči na probleme te poziva ljude da se napokon probude. Mnogi ovo smatraju kritikom političkog režima u Srbiji.

U finalu ovogodišnjeg Eurosonga učestvovale su: Austrija, Portugal, Švicarska, Poljska, Srbija, Francuska, Kipar, Španija, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Australija, Belgija, Armenija, Moldavija, Ukrajina, Norveška, Njemačka, Litvanija, Izrael, Slovenija, Hrvatska i Velika Britanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *