Turska danas izlazi na izbore: Erdogan protiv Kilicdaroglua u bitci za prevlast u parlamentu

Posted by

U Turskoj se danas održavaju opći izbori na kojima će birači birati novi saziv parlamenta, ali i predsjednika koji će dobiti petogodišnji mandat. Izborna kampanja u ovoj zemlji bila je izrazito žestoka, s intenzivnom raspravom između zvaničnika vladajuće AK Partije i predstavnika opozicionih stranaka. Kao što je slučaj i u brojnim drugim zemljama, turska politička scena nije mogla proći bez međusobnih optužbi i obračuna, u kojima su se često politički programi mijenjali s uvredama na ličnom nivou.

Kada je riječ o izborima za predsjednika, uloga predsjednika u turskom političkom sistemu se značajno promijenila nakon reformi Ustava koje su provedene 2018. godine. Zbog toga je fokus javnosti u Turskoj, ali i u svijetu, bio na kandidatima za ovu funkciju.

Posebno značajna borba vodila se između aktuelnog predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, i predstavnika ujedinjene opozicije i predsjednika Republikanske narodne stranke, Kemala Kılıçdaroğlua. Kandidati su se usredotočili na ekonomska pitanja, no nije izostala ni međusobna optuživanja.

Erdogan je, primjerice, optužio opozicijskog kandidata za suradnju s teroristima, te tvrdio da on želi ponovno predati Tursku u ruke Međunarodnog monetarnog fonda i zapadnih “lihvara”.

– Nećemo moliti za novac od kamatara u Londonu kao što je to učinio gospodin Kemal. Nećemo ponovo predati našu ekonomiju Međunarodnom monetarnom fondu. Za 21 godinu, uveli smo najveće investicije u našu zemlju i realizovali projekte u svakoj od 81 pokrajine. Oslobodili smo se političke nestabilnosti, državnih udara, kriza i tutorstva. Nikada se nismo povinovali politici prepreka sa kojom smo se suočavali. Nikada nismo podlegli politici sabotaža sa kojima smo se suočavali. Kemal Kilicdaroglu može razgovarati sa lihvarima u Londonu kada god poželi, ali će izgubiti ove izbore, rekao je Erdogan na jednom od skupova.

Kemal Kilicdaroglu se, za razliku od Erdogana, usredsredio na svoje predloge za ekonomske reforme i poboljšanje standarda građana Turske, naglašavajući da će se zalagati za smanjenje inflacije i nezaposlenosti, kao i za veće investicije u zdravstvo i obrazovanje. Također je obećao da će unaprijediti prava manjinskih zajednica, što je tema koja je dugo bila zapostavljena u Turskoj.

Kilicdaroglu je također kritizirao Erdoganovu vladavinu i optužio ga za autoritarizam, gušenje slobode medija i političkih protivnika, te za ignoriranje ljudskih prava. Njegova kampanja je bila fokusirana na demokratske vrijednosti i borbu protiv korupcije, uz poruku da bi Turska trebala vratiti svoju poziciju u svijetu kao snažna, stabilna i demokratska država.

– Mladi žele demokratiju. Ne žele politiku zbog koje će im policija ujutro pokucati na vrata jer su objavili nešto na Twitteru. Govorim mladim ljudima da me mogu slobodno kritikovati. Borit ću se da im osiguram ovo pravo. Ja idem svojim putem bez obzira na to šta o tome misle Erdogan I njegovi partneri. Ne mogu me skloniti. Ne mogu me uplašiti. Dao sam obećanje naciji, poručio je Kilicdaroglu.

Izbori za predsjednika i parlament u Turskoj su od velike važnosti za budućnost ove zemlje, budući da se Turska suočava s brojnim izazovima, uključujući ekonomsku krizu, političke podjele i napetosti s međunarodnim partnerima.

Sukob između aktuelnog predsjednika Erdogana i opozicionog kandidata Kilicdaroglua se prenosi na izborne kampanje, u kojima se kandidati fokusiraju na ekonomske mjere, ali također iznose i međusobne optužbe. Erdogan optužuje Kilicdaroglua za suradnju s teroristima i za namjeru predaje Turske u ruke zapadnih “lihvara”, dok Kilicdaroglu kritizira Erdogana za autoritarni stil upravljanja i kršenje ljudskih prava.

Ko će sjesti u Predsjedničku palatu u Ankari? (Foto: Shutterstock)

S obzirom na to da će se istovremeno održati izbori za predsjednika i parlament, ovi izbori mogu značajno utjecati na političku dinamiku u Turskoj. S obzirom na to da je parlament središte političke moći u zemlji, rezultati ovih izbora mogu utjecati na smjer političkih reformi u budućnosti.

Unatoč tome što su izborne ankete varirale, svjetske statističke agencije su saopćile kako opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu uživa veću podršku stanovnika u odnosu na aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Međutim, s obzirom na veliki broj stranaka i nezavisnih kandidata koji se natječu, konačni rezultati ovih izbora ostaju neizvjesni.

Kako su saopćili iz izborne komisije u Turskoj, birališta su se u 81 regiji otvorila u 7 sati, a zatvorit će se u 16 sati. Prvi preliminarni rezultati za predsjednika i parlament bit će poznati u 20 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *