Kriptotržište u BiH donosi preko 4 miliona dolara: Iz FBiH registruju mjenjačnice u RS-u

Posted by

U proteklim godinama, interesovanje za kriptovalute i trgovinu njima rapidno je poraslo širom svijeta. Dok se mnoge zemlje prilagođavaju ovom novom obliku finansijske interakcije, Bosna i Hercegovina (BiH) tek započinje svoj put u svijet virtualnog novca.

Trenutno u BiH prema određenim parametrima coin capa, tj. coin market capa, ima nešto više od 4 miliona dolara u kriptovalutama, zaključno sa krajem prošle godine.

Nedavni razgovori i događaji u vezi s ovom tematikom ukazuju na određene izazove i potencijale koje BiH ima pred sobom.

Prema riječima Branka Petrovića, osnivača ACX-a za Forbes, kripto mjenjačnice iz Banja Luke, trenutno stanje u BiH ukazuje na postojanje razlika u pristupu regulaciji tržišta kriptovaluta između entiteta. Dok je Republika Srpska već iskorakla kroz usvajanje zakona koji definiše virtualne valute, Federacija BiH još uvijek čeka na ovu regulativu. Ova situacija stvara nesigurnost i poteškoće, posebno za one koji se bave trgovinom kriptovalutama.

Iako su neke kompanije poput Adria Technology iz Banja Luke dobile dozvolu za poslovanje s virtualnim valutama, nedostatak jedinstvene regulative na nivou države stvara probleme za investitore i trgovce. Na primjeru mjenjačnice koja je odbijena za registraciju u RS, Petrović ističe važnost jasno definisanih procedura za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Trenutno, samo registrovane mjenjačnice u RS imaju jasno definisane procedure i dozvole za rad. Međutim, nedostatak zakonskog okvira u FBiH stvara rizike od nekontrolisanog trgovanja i zloupotreba. Petrović ističe potrebu za hitnim usklađivanjem zakona s međunarodnim standardima kako bi se zaštitili investitori i krajnji korisnici.

Situacija u BiH ukazuje na važnost brze i efikasne regulacije tržišta kriptovaluta kako bi se izbjegle moguće zloupotrebe i stvorili uslovi za sigurno poslovanje. Sa jasnom zakonskom regulativom, BiH bi mogla privući veći broj investitora i ubrzati svoj put ka evropskim standardima u ovoj oblasti.