Ko je naciljao lidera vojne industrije u BiH

Posted by

Prošle srijede, na Sarajevskoj berzi, izvršena je značajna transakcija u kojoj su dionice kompanije Unis Ginex prometovane u vrijednosti od gotovo milion KM. Ovom transakcijom, firma Pobjeda Technology Goražde (PTG) stekla je 1,5 posto vlasništva u Unis Ginexu, jednoj od vodećih bh. kompanija u oblasti namjenske industrije.

PTG, koja je nedavno prešla u vlasništvo goraždanskih biznismena Halila Okovića i Hamida Pršeša, sada ima značajan udio u Unis Ginexu. Ova akvizicija predstavlja samo dio njihovog šireg plana preuzimanja kompanije, budući da su već stekli značajne udjele u PTG-u.

Halil Oković i Hamid Pršeš već posjeduju značajne udjele u Unis Ginexu. Oković je vlasnik 14,5 posto dionica, dok Pršeš posjeduje gotovo 4 posto udjela. Kada se uzmu u obzir udjeli koje posjeduju lično i preko svojih kompanija, njihov ukupan udio u Unis Ginexu iznosi oko 29 posto.

Unis Ginex Goražde bilježi snažan rast prihoda i dobiti, ostvarujući prošle godine prihode od 78,5 miliona KM i neto dobit od 19 miliona KM. S druge strane, PTG je ostvario rekordne prihode od 73 miliona KM i dobit od oko 5,3 miliona KM, baveći se proizvodnjom municije i postavši jedna od najuspješnijih kompanija u toj oblasti.

Iako je preuzimanje Unis Ginexa od strane PTG-a značajna poslovna transakcija, teško je vjerovati da će PTG moći u potpunosti preuzeti kompaniju, s obzirom na vlasništvo Federacije BiH nad Unis Ginexom. Ipak, ova akvizicija svjedoči o rastućem interesu i aktivnostima u sektoru namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.