Ko je Kiličdaroglu koji hoće da svrgne Erdogana? Preživio više fizičkih napada i atentata

Posted by

Kemal Kiličdaroglu je rođen 1948. godine u porodici državnih službenika u jednom selu na istoku Anadolije, a diplomirao je ekonomiju i finansije u Ankari. Radio je kao referent u turskom Ministarstvu finansija, a 1992. godine imenovan je za direktora Uprave za socijalno osiguranje. U penziji je od 1999. godine.

Kiličdaroglu je postao poznat u javnosti kao borac protiv korupcije kada je objavio nekoliko dokaza o korupciji u zemlji, zbog čega se njegova popularnost među turskim građanima povećala. Takođe, Kiličdaroglu je poznat i po svojoj smirenosti, odlučnosti i upornosti, pa mu je javnost dala nadimak “Gandi-Kemal”.

U političku arenu ušao je kao poslanik stranke CHP 2002. godine, a 2010. godine je dobio podršku stranke da postane njen lider nakon što je dugogodišnji predsednik Deniz Bajkal morao da napusti funkciju zbog skandala. Međutim, iako je Kiličdaroglu stekao ugled i podršku opozicionih stranaka u Turskoj, nije uspio da se izbori za funkciju predsjednika Turske na izborima koji su održani 24. juna 2018. godine.

Kiličdaroglu je preživio više fizičkih napada i atentata nego bilo koji drugi političar u historiji Turske. Uprkos svemu tome, Kiličdaroglu nastavlja da se bori protiv korupcije i represije u Turskoj, čime se ističe kao važna figura u turskoj politici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *