Divanhana proglašena najboljim bendom svijeta za 2022. godinu prema Songlines nagradama

Britanski muzički magazin Songlines juče je objavio svoje godišnje nagrade za 2022. godinu, priznajući izuzetna dostignuća i talent u svijetu muzike. Među dobitnicima, bh. bend Divanhana je istaknut kao najbolji bend svijeta, osvojivši prestižno priznanje “Best Group”.

Ova nagrada predstavlja izuzetan uspjeh za Divahanu, ali i za cijelu bosanskohercegovačku muzičku scenu. Divanhana je poznata po svom autentičnom pristupu sevdahu, tradicionalnoj bosanskoj muzici koja nosi duboku emotivnost i bogatu kulturnu baštinu. Njihova interpretacija sevdalinki, uz kombinaciju tradicionalnih instrumenata i suvremenih aranžmana, donosi jedinstven zvuk koji osvaja publiku diljem svijeta.

Reagujući na vijest, članovi benda Divanhana su izrazili svoju nevjericu i duboku zahvalnost. Svjesni su brojnih izvanrednih i nevjerojatno talentiranih umjetnika širom svijeta koji stvaraju predivnu muziku, te su počašćeni što su upravo oni prepoznati kao najbolji bend. Istakli su da je ova nagrada za njih veliko priznanje i potvrda da je sevdalinka, kao dio njihove tradicije i kulture, našla svoje mjesto u velikoj porodici svjetske muzike.

Divanhana također ističe važnost koju su domaći i regionalni mediji imali u promoviranju njihovog rada, što je rezultiralo sve većim priznanjem i interesom za sevdah izvan granica njihove zemlje. Sada, s osvajanjem prestižne nagrade u inozemstvu, grupa se suočava s još širom priznanjem i vidljivošću u svjetskim medijima i kritikama.

Ova nagrada dodatno će ojačati položaj Divahane kao predvodnika sevdaha i bosanske muzičke scene te će im pružiti priliku da nastave širiti ljepotu i autentičnost svoje muzike diljem svijeta. Uz svoju jedinstvenu interpretaciju tradicionalnih sevdalinki, Divanhana inspirira i povezuje ljude različitih kultura i poziva na očuvanje muzičkog naslijeđa koje je duboko ukorijenjeno u bosanskohercegovačkoj kulturi.

Toliko je sjajnih i nevjerovatno talentovanih umjetnika širom svijeta koji stvaraju divnu muziku i koji su nam velika inspiracija u svemu što radimo, te dobiti ovakvu nagradu nas čini nevjerovato zahvalnim. Zahvalni smo što je sevdalnika našla svoje mjesto u velikoj porodici svjetske muzike te što je naša tradicinalna pjesma visoko cijenjena, kako u domaćim i regionalnim, sada već i u svjetskim medijima i kritikama, oglasili su se iz grupe ovim povodom, izjavili su za medije.

Related Posts