Vodostaji u Unsko-sanskom kantonu su u porastu, a meteorolozi predviđaju obilne kiše tokom poslijepodneva

Posted by

Situacija u Unsko-sanskom kantonu je trenutno pod kontrolom nakon što je kiša prestala padati, kako su izjavili predstavnici Uprave Civilne zaštite.

Do izlijevanja je došlo u gradovima Bihać, Bosanska Krupa i Cazin, te u općinama Ključ i Sanski Most. Problemi su najveći kod manjih rijeka i potoka koji su nabujali, a najviše problema na području Sanskog Mosta su stvorile rijeke Bliha i Majdanuša, uz učinjenu materijalnu štetu.

Prema vremenskoj prognozi, očekuje se ponovni početak kiše poslijepodne. Međutim, razne jedinice Civilne zaštite već su na terenu i provode operacije zaštite. Agencija za vodno područje rijeke Save izvijestila je da su vodostaji gotovo na svim mjernim tačkama u slivu rijeka Une u porastu, što je alarmantna situacija koja zahtijeva oprez i pažnju.

U ovakvim situacijama, važno je da građani budu oprezni i da se pridržavaju uputa koje dobiju od strane stručnih službi. Također, potrebno je da nadležne službe budu u pripravnosti i spremne za brzu i efikasnu intervenciju u slučaju potrebe.

Unsko-sanski kanton je bio podložan poplavama u prošlosti

Jedna od najtežih poplava desila se u maju 2018. godine, kada su obilne kiše izazvale izlijevanje rijeka i potoka u gradu Cazinu, te u općinama Velika Kladuša, Bosanska Krupa i Bužim. Poplave su prouzrokovale veliku materijalnu štetu, a život je izgubilo pet ljudi.

U julu 2020. godine, Unsko-sanski kanton se suočio s još jednom poplavom, koja je izazvala probleme u gradovima Bihać, Bosanska Krupa i Cazin. Tada je bilo poplavljeno oko 500 kuća, a ugroženo je bilo oko 3.000 ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *