Izgradnja dugo očekivane tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica uskoro počinje

Nakon dugog iščekivanja, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, potvrdio je danas da će izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica započeti u drugoj polovini sljedećeg mjeseca. Ovaj veliki projekt, koji je planiran prije nekoliko decenija, napokon će postati stvarnost nakon višegodišnjih planiranja i administrativnih rješenja.

“Dugo su se građani Sarajeva nadali ovoj pruzi koja će im znatno olakšati putovanje do Hrasnice. Projekt je prošao kroz mnoge proceduralne aktivnosti na svim nivoima vlasti i drago mi je što je sada napokon sve spremno za početak izgradnje,” izjavio je ministar Šteta za Avaz.

Izvođači radova bit će konzorcij turskih kompanija, Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret, koji su već dokazali svoje vještine u izgradnji najvećih infrastrukturnih projekata u svijetu.

Tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica protezat će se na 12,9 kilometara i obuhvatit će 20 novih tramvajskih stanica te dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici. Vrijednost ovog značajnog projekta iznosi 26.201.054,52 EUR bez PDV-a, a očekivani rok za završetak izgradnje je 18 mjeseci.

Oduševljenje građana ovog dijela Sarajeva neizmjerno je jer će pruga napokon postati stvarnost nakon čak 40 godina planiranja. Posebno će koristiti stanovnicima Ilidže, Butmira, Sokolović Kolonije i Hrasnice, koji će ovom prugom dobiti brži i lakši put prema centru grada.

“Projekt Ilidža – Hrasnica značajno će promijeniti sliku Sarajeva i ostaviti trajni utjecaj na živote stanovnika Kantona Sarajevo. Ovim ulaganjem u infrastrukturu, stvaramo nove vrijednosti i stvaramo bolju budućnost za generacije koje dolaze,” zaključio je ministar Šteta, izražavajući svoj ponos što je dio ovog velikog projekta.

Related Posts