Gradit će se tramvajska pruga do Dobrinje: Ministar saobraćaja Adnan Šteta najavio velike projekte

Posted by

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, održao je sastanak s delegacijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) kako bi razgovarali o aktuelnim i budućim infrastrukturnim projektima u Kantonu Sarajevo.

Delegaciju EBRD-a predvodio je Donald Mishaxhiu, regionalni šef za infrastrukturu, dok je delegaciju EIB-a činila predstavnica za BiH i Crnu Goru, Sandrine Friscia, sa stručnim timom saradnika iz glavnog ureda EIB-a u Luxembourgu.

Na sastanku su razmatrani svi tekući projekti koji se finansiraju iz kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a, kao i planovi za buduće aktivnosti. Zahvaljujući ovim kreditima, realizovani su ili se realizuju značajni kapitalni projekti u infrastrukturi koji unapređuju javni prevoz u Kantonu Sarajevo. To uključuje nabavku novih vozila, rekonstrukciju tramvajske pruge, izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice, proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, te izgradnju tunela Kobilja Glava.

Ministarstvo saobraćaja KS naglasilo je da je izvjesna i izgradnja nove tramvajske pruge do Dobrinje u narednom periodu. Pored toga, planirana je dodatna nabavka novih tramvaja i trolejbusa, čime će se značajno unaprijediti kapaciteti javnog prevoza u gradu.

Također, na sastanku je prezentovan plan za razvoj saobraćaja do 2030. godine, koji obuhvata sve ključne projekte i inicijative usmjerene ka modernizaciji i poboljšanju javnog prevoza.

Nakon sastanka, predstavnici Ministarstva saobraćaja KS zajedno s delegacijom EIB-a posjetili su tramvajski i trolejbuski depo kako bi se iz prve ruke uvjerili u trenutnu situaciju i potrebe za daljim ulaganjima.

Ovaj sastanak i posjeta depoima predstavljaju još jedan korak ka unapređenju saobraćajne infrastrukture u Kantonu Sarajevo, čime će se omogućiti efikasniji i kvalitetniji javni prevoz za sve građane.