Grad iz BiH želi vratiti mlade na selo: Pomoć pri kupovini kuće

Posted by

Vlasti u Bijeljini pokreću inicijativu kako bi motivirale mlade da žive na selu. Ukupno 12 mladih bračnih parova iz Bijeljine dobit će subvencije za kupovinu seoskih domaćinstava, predstavljajući prvi takav program u Bosni i Hercegovini.

Subvencije će pokriti 50% troškova kupovine seoskih domaćinstava, pružajući potporu mladim orodicama koje žele započeti život na selu. Ovaj potez odražava se na demografske izazove, pomažući u rješavanju problema iseljavanja mladih stanovnika iz ruralnih područja.

Prvi dobitnik subvencije, Miladin Zubac, odlučio se za život na selu kako bi izbjegao masovno iseljavanje u inozemstvo. On je kupio seosko imanje u Kovačićima, a slično razmišlja i Radiša Stevanović, koji planira baviti se poljoprivredom na orodičnom gazdinstvu.

Grad Bijeljina, koji je prepoznao potrebu za poticanjem mladih na ostanak na selu, izdvojio je 175.000 KM iz budžeta za ovu inicijativu. Osim subvencija za kupovinu seoskih kuća, gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, najavio je još jednu mjeru koja se odnosi na rješavanje stambenog pitanja mladih bračnih parova – kreditni udio prilikom zaključivanja ugovora o stambenim kreditima.

Uprkos optimizmu koji projekti poput ovoga ulijevaju, demografi ističu da je stambeno pitanje samo jedan dio ukupnog rješenja te da je nužno raditi na otvaranju poslovnih prilika i jačanju ekonomije kako bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva.