Ekonomski optimizam za BiH: Povećana potrošnja i investicije najavljuju bolji ekonomski rast

Posted by

Prema prognozi Svjetske banke za zapadni Balkan u 2024. godini, očekuje se ubrzanje ekonomskog rasta nekih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Investicije i povećana potrošnja trebali bi doprinijeti tom ubrzanju, s posebnim naglaskom na Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo. Svjetska banka predviđa umjereno ubrzanje ekonomske aktivnosti zbog nastavka oporavka u Europskoj uniji, glavnom trgovinskom partneru regije. Očekuje se da će smanjenje inflacije pomoći u jačanju raspoloživog dohotka i poticanju potrošnje.

Iako se očekuje rast, napomenuto je da bi stopa rasta u 2024. godini mogla biti nešto niža od prethodnih predviđanja Svjetske banke. Projekcija rasta za 2025. godinu ostaje nepromijenjena na 3,5%. Oporavak i povratak na razine prije pandemije razlikovat će se među zemljama, s nekim, poput Crne Gore i Albanije, koje su pokazale jači rast, dok se za 2024. godinu očekuje usporavanje.

U izvještaju se navodi da je stopa zaposlenosti u regionu dosegnula novi historijski maksimum, a da se konvergencija odvija neujednačenom brzinom. Uprkos oporavku, region i dalje suočava s nedostatkom radne snage, a politička i društvena nesigurnost pridonosi gubitku kvalitetne radne snage.

Ekonomist Igor Gavran izražava skepticizam prema optimističnim prognozama Svjetske banke za BiH. Iako stopa rasta od tri posto nije dovoljna s obzirom na dugotrajno zaostajanje zemlje u rastu i razvoju, Gavran smatra da su prognoze nerealno optimistične i možda nedovoljne za zadovoljenje potreba zemlje. Neki od izazova uključuju pad izvoza i industrijske proizvodnje, skupljanje električne energije za dio privrede te političku i društvenu nesigurnost, posebno u izbornoj godini.