Lažna “ljubav” koštala Fočaka oko 3.500 KM

Posted by

Policijski službenici Policijske uprave Foča su podnijeli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv B. S. iz Milića zbog sumnje da je počinio krivično djelo “Prevara” na štetu lica inicijala R. N. iz Foče.

Na osnovu prijave događaja, policijski službenici su identificirali izvršioca B.S., koji se sumnjiči da je lažno predstavljajući se kao ženska osoba stupio u kontakt s oštećenim R.N. putem društvenih mreža i mobilnih aplikacija.

Kroz lažno predstavljanje, osumnjičeni je zaveo R.N. i tražio novčane iznose, koje je oštećeni uplaćivao putem m:tel elektronske dopune.

U periodu od januara do augusta 2023. godine, osumnjičeni je na ovaj način pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 3.500 konvertibilnih maraka.

MUP RS-a upozorava građane da budu oprezni na društvenim mrežama, posebno prilikom prihvatanja prijateljstava i aplikacija od nepoznatih osoba te da ne uplaćuju novac ili dopune putem mobilnih telefona neprovjerenim osobama.

Također, preporučuju dodatne mjere zaštite računa, uključujući dvostruku autentifikaciju, kako bi se spriječilo neovlašteno pristupanje računima na internetu.