Dijaspora poslala rekordnih 5,26 milijardi maraka u BiH

Posted by

Dijaspora je poslala rekordni iznos novca u Bosnu i Hercegovinu, dostižući iznos od 5,26 milijardi KM u 2023. godini, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). To je povećanje od 307 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog iznosa, 3,79 milijardi KM odnosi se na novčane doznake iz inozemstva, što je povećanje od 203 miliona KM u odnosu na godinu ranije. Ostali tekući transferi iznose 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio od 1,36 milijardi KM odnosi na penzije iz inozemstva.

Ekonomist Slaviša Raković smatra da su ovi podaci dvostruko značajni za Bosnu i Hercegovinu. S jedne strane, ukazuju na migracijske trendove u zemlji, gdje su mnogi motivirani potragom za poslom i boljim životnim standardom u inozemstvu. S druge strane, ovaj priljev novca iz dijaspore čini više od 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH, što značajno doprinosi privredizemlje.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, Jovan Vasilić, ističe da se taj novac najčešće šalje od strane mladih osoba koje su otišle u inozemstvo, dok njihovi roditelji ostaju u BiH. Penzije koje stižu iz inozemstva često su jedini izvor prihoda za mnoge obitelji.

Uprkos pozitivnim aspektima, zabrinutost se povećava zbog kontinuiranog odljeva stanovništva iz zemlje. Stopa emigracije iz BiH iznosi oko 50 posto, a broj izdanih boravišnih dozvola za građane BiH u EU raste od 2014. godine.

Situacija je posebno izražena u dijaspori, gdje između dva miliona i 2,2 miliona osoba koje potječu iz BiH, većina zadržava snažne veze sa svojom domovinom. Ipak, trend iseljavanja cijelih porodica ima dugoročne posljedice po privredu i društvo BiH.

Uprkos izazovima, ekonomisti predviđaju daljnji rast priliva novca iz inozemstva u narednim godinama, s obzirom na globalne migracijske trendove. Ipak, dugoročno rješenje za stabilnost zemlje leži u stvaranju uslova koji će potaknuti ostanak i povratak iseljenih osoba, kako bi doprinijele ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine.