NLB Banka upozorava korisnike: Povećan broj prevarantskih SMS poruka

Posted by

NLB Banka je izdala upozorenje svojim korisnicima zbog zabrinjavajućeg porasta prevarantskih aktivnosti putem SMS poruka. Prevaranti se lažno predstavljaju kao bankarski službenici ili šalju poruke sa sumnjivim linkovima, s ciljem izvlačenja povjerljivih podataka od korisnika.

Ovakve prevarantske radnje su postale sve češće, a NLB Banka je odlučna u pružanju podrške svojim klijentima kako bi ih zaštitila od potencijalnih prijetnji. Kako bi korisnici bili što bolje informirani i spremni na prepoznavanje ovakvih prijevara, banka je izdala niz savjeta i preporuka o sigurnosti.

Među glavnim preporukama su:

  • Ne odgovarajte na sumnjive poruke: Ako primite SMS poruku od nepoznatog pošiljatelja, posebno ako sadrži sumnjive linkove ili traži vaše osobne podatke, ne odgovarajte na nju i ne otvarajte nikakve linkove ili privitke.
  • Provjerite autentičnost poruke: Ako niste sigurni u autentičnost poruke ili pošiljatelja, kontaktirajte banku putem službenih kanala komunikacije kako biste potvrdili njihovu autentičnost.
  • Ne dijelite povjerljive informacije: Banka nikada neće tražiti od svojih klijenata da putem SMS poruka ili e-mailova dijele svoje povjerljive podatke kao što su korisnička imena, lozinke ili brojevi kartica. Budite oprezni i ne dijelite takve informacije putem neprovjerenih kanala komunikacije.

NLB Banka kontinuirano radi na unapređenju sigurnosnih mjera i educiranju svojih klijenata kako bi osigurala njihovu zaštitu od prevara i zloupotreba. Uz pažljivost korisnika i saradnju sa bankom, moguće je spriječiti potencijalne prijetnje i očuvati sigurnost financijskih transakcija. Budite oprezni i zaštitite svoje lične podatke.