Brojni građani dobit će do 5000 KM od EU-a, samo u FBiH 4 hiljade prijava

Posted by

Europska unija (EU), kao ključni financijer projekata u Bosni i Hercegovini, pruža snažnu podršku energetskoj učinkovitosti. Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Slađan Bevanda, potvrdio je za Večernji list da je EU osigurala podršku od gotovo 26 miliona maraka za stanovnike Federacije BiH, mikro i mala preduzeća.

Procedura prijava privukla je veliki interes, s više od 4 hiljade građana koji su se prijavili.

Maksimalni iznos podrške po građaninu iznosi 5 hiljada maraka, a procedura za građane već je zaključena. Za mikro i mala preduzeća nedavno je raspisan novi konkurs s iznosom od oko 5,3 miliona maraka.

Fond za zaštitu okoliša izrazio je zadovoljstvo podrškom EU te istaknuo planove za daljnje projekte. Očekuje se da će, kako Bosna i Hercegovina napreduje prema članstvu u EU, sredstva za takve inicijative biti značajno povećana.

Bevanda je naglasio kako je Hrvatska, kao zemlja članica EU, već dobila značajna sredstva za slične projekte.

Konkurs za firme odnosi se na područje sufinanciranja energetski učinkovitih rješenja. Maksimalni bespovratni iznosi ovise o vrsti poduzeća, a posebna pažnja posvećena je podršci poduzećima u vlasništvu žena.

Ovaj financijski paket EU, vrijedan 70 miliona eura, osigurava podršku najugroženijim domaćinstvima i potiče energetsku učinkovitost, predstavljajući značajan doprinos dugoročnom energetskom razvoju Bosne i Hercegovine.