Gradski autoput u Sarajevu: Planirana trasa za dionice od Briješća do Bentbaše

Posted by

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, i dalje čeka na početak izgradnje Gradskog autoputa, projekta koji je bio na stolu već decenijama. Iako su neki infrastrukturni projekti već realizovani ili su u fazi izgradnje, gradski autoput ostaje mrtvo slovo na papiru.

Gradski autoput trebao bi ići duž željezničke pruge od Briješća do Bentbaše, prolazeći kroz različite dijelove grada. Iako su nadležni uvjereni da će izgradnja autoputa poboljšati saobraćajnu situaciju, trenutno stanje ukazuje na to da se stvari kreću sporo.

U Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine trenutno se radi na izradi studije, projektovanju i reviziji projektne dokumentacije, s budžetom od tri miliona KM.

Dva ključna ugovora obuhvataju izradu idejnog projekta za dionice Briješće – Boljakov Potok – Pofalići i Briješće – Boljakov Potok – Buća Potok, kao i izradu glavnog projekta za petlju Velešići na dionici Briješće – Buća Potok – Pofalići – Velešići – Bentbaša.

Međutim, suočeni su s problemima usaglašavanja trase s postojećim planskim dokumentima. Ceste FBiH žele iskoristiti koridor željezničke pruge kako bi izbjegli masovnu eksproprijaciju objekata. Nažalost, trenutna trasa ne poklapa se s postojećim urbanističkim planovima, stvarajući dodatne izazove.

Osim tehničkih aspekata, projekt se suočava s pitanjima javnog mnijenja i urbanističkog planiranja. Ceste FBiH su uputile molbu Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo da uključi alternativnu trasu, usklađenu s koridorom željezničke pruge, u nacrt prostorno-urbanističkog plana. Konačna trasa zavisiće od odobrenja javnosti i urbanističkog plana.

Iako su preduzete određene korake, tačan datum početka izgradnje gradskog autoputa ostaje neizvjestan. Realizacija projekta će zavisiti od daljih koraka koje će preduzeti različite institucije, uključujući i Željeznice FBiH, koje će biti odgovorne za izgradnju nove pruge unutar istog koridora.