Bračni par iz Sarajeva počeo novi život: Burek osvojio Zagreb

Posted by

Supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović izazvali su pravu senzaciju svojim burekom, koji je postao nezaobilazna tema razgovora i magnet za redove ljudi. Nakon preseljenja iz Sarajeva u Zagreb prije tri godine, ova simpatična porodica odlučila je da Zagrepčanima pruži autentično iskustvo tradicionalnih bosanskih pita pod nazivom “Pita Cut”.

Prva poslovnica Pita Cut na tržnici u Utrini postala je hit odmah nakon otvaranja, a uspješno poslovanje je dovelo do otvaranja još jedne poslovnice na Trešnjevci. Šest vrsta pita u velikim tepsijama, koje teže čak tri kilograma, samo su dio njihove bogate ponude. Uz klasični burek s mljevenom junetinom i šarenu verziju s krompirom postali su prava poslastica koju svi traže. Ipak, buredžika, kako kažu, nikada ne može biti dovoljno.

Proizvodnja ovih tradicionalnih delicija zahtijeva puno truda i pažnje. Svježe namirnice stižu svako jutro, a svaki dan se ispeče oko sto tepsija pita. Uz pomoć mašina za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća, supružnici se svakodnevno posvećuju pripremi ukusnih delicija. Posebna pažnja se posvećuje tijestu, koje je osnova svake dobre pite. Izrada pita zahtijeva vještinu i stručnost, pri čemu je motanje kora posebno važno – kore se moraju razvlačiti na ulju i motati bez zraka, što zahtijeva izuzetnu preciznost i vještinu majstora.

Burek, osim što je jednostavno jelo, povezuje ljude i vraća ih u djetinjstvo. Burek može biti obrok za svaki dan ili centralna poslastica na porodičnim proslavama. Uz burek, Pita Cut nudi i druge tradicionalne slatke poslastice poput baklava, hormašica, tulumbe i tufahija, čime upotpunjuju svoju ponudu i oduševljavaju svoje goste.

Selma i Alvedin, svojom posvećenošću prema tradicionalnim bosanskim pitama, uspjeli su osvojiti srca Zagrepčana i postaviti nove standarde u pripremi ovih omiljenih delicija. Njihova priča o uspjehu je inspiracija mnogima i dokaz da se kvalitetom i predanošću može postići veliki uspjeh čak i u nepoznatom okruženju.