BiH ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno

Posted by

Bosna i Hercegovina, zemlja s bogatstvom kulturne baštine, prirodnih resursa i gastronomske raznolikosti, privlači sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Njemački javni emiter ARD nedavno je objavio dokumentarac o ovoj zemlji, opisujući je kao spoj “Orijenta i Zapada”. Bosna i Hercegovina nudi nevjerojatnu raznolikost, od netaknute prirode i vodopada do historijskih gradova.

Dokumentarac, dio serijala “Kommt auf die Bucket List,” istražuje najvažnije turističke atrakcije u zemlji. Počevši od Mostara, put ih vodi kroz Livno, Sarajevo, Nacionalni park Una, Travnik, Neum, i Nacionalni park Sutjeska. Raznolikost zemlje istaknuta je kroz prirodne ljepote, kulturnu baštinu, te susret Istoka i Zapada u Sarajevu.

Poseban naglasak stavljen je na vodopade, prirodni fenomen Bosne i Hercegovine. Ova zemlja krije više vodopada nego što mnogi znaju. Kravica, Koćuša, Čeveljuša, Provalije u Stocu, Martin Brod, Štrbački buk, Skakavac, Bliha, Ždrimački vodopad, Kozica, Bereški vodopad – svi oni predstavljaju prirodna čuda koja oduzimaju dah.

Neki od ovih vodopada postali su prepoznatljivi i na globalnoj razini, poput Kravice koje se našle na listi 15 najljepših kupališta na svijetu prema časopisu “Time Out.” Također, vodopad Štrbački buk, smješten u Nacionalnom parku Una, visok je 24,5 metara i privlači posjetitelje svojom netaknutom prirodom.

Osim prirodnih čuda, dokumentarac je istaknuo i povijesne znamenitosti poput Starog mosta u Mostaru, te priče o Sarajevu kao mjestu susreta različitih kultura te podsjetnik na događaje iz ratova 90-ih.