U BiH zavladala panika zbog nestašice lijekova

Posted by

Nestašica lijekova izazvala je veliku brigu za građane u Bosni i Hercegovini, a prema informacijama iz apoteka, već sada se bilježi nestašica od 20 do 30 posto.

Situacija je izazovna jer pronalazak alternativnih lijekova nije lak, a postavlja se pitanje kako će novi lijek odgovarati organizmu pacijenta koji je naviknut na određeni lijek.

Jedan od ključnih problema je nedostatak Ventolina, posebno važnog za astmatičare. Ventolin kapi su već nedostupne na tržištu, a situacija će trajati do februara, što postavlja ozbiljne izazove za pacijente koji nemaju zamjenu za ovaj lijek.

Europska komisija je krajem godine objavila prvi EU popis kritičnih lijekova, a Ventolin se smatra jednim od kritičnih lijekova.

U posljednjih pet godina, na tržište BiH nije stigao nijedan inovativni lijek, što se povezuje s problemima u procedurama odabira farmaceutskih kompanija u nekim kantonima.

Domaći proizvođači trenutno zadovoljavaju 70 posto potreba stanovništva u BiH za lijekovima, a situacija postavlja pitanje ovisnosti o uvozu i potrebi za jačanjem domaće proizvodnje.