Bankarski sektor BiH bilježi impresivan rast zarade u prvih devet mjeseci 2023

Posted by

Uprkos izazovima globalne ekonomske situacije, bankarski sektor u Bosni i Hercegovini nastavlja snažan trend rasta zarade, što je potvrđeno podacima za prvih devet mjeseci ove godine. Banke u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvarile su značajnu dobit od 432,7 miliona KM, čime se nastavlja pozitivan trend prisutan već nekoliko godina, piše Respekt.ba.

U poređenju s istim periodom prošle godine, bilježi se značajan porast dobiti od 31,2 miliona KM, pri čemu je ukupna dobit za devet mjeseci 2022. godine iznosila 295,1 miliona KM.

Rezultati svjedoče o snažnom i stabilnom bankarskom sektoru u zemlji.

Ukupni prihodi banaka od januara do kraja septembra 2023. godine dostigli su iznos od čak milijardu i 96,5 miliona maraka, od čega su prihodi od kamata i slični prihodi iznosili 672,5 miliona maraka. Ukupni operativni prihodi su dosegnuli 491,7 miliona KM, što dodatno potvrđuje robustnost financijskih performansi sektora.

Bankarski sektor u Federaciji Bosne i Hercegovine ističe se likvidnošću i stabilnošću, pružajući podršku građanima i privredi zemlje. Navedeni rezultati ne samo da potvrđuju povjerenje ulagača i klijenata u bankarski sektor, već ukazuju i na sposobnost banaka da se prilagode dinamičnim ekonomskim uvjetima.

S druge strane, bankarski sektor u Republici Srpskoj također bilježi značajan rast, ostvarujući neto dobit od 147,3 miliona KM za devet mjeseci 2023. godine. Ovaj rezultat predstavlja povećanje od 28,09% u odnosu na isti period prošle godine, što dodatno potvrđuje opću stabilnost bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Ukupno gledajući, podaci za prvih devet mjeseci 2023. godine svjedoče o prosperitetu bankarskog sektora u zemlji, ističući ulogu banaka u podršci ekonomskom rastu i održavanju financijske stabilnosti. Očekuje se da će ovaj pozitivan trend nastaviti, pružajući osnovu za daljnji razvoj bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *