Prodaje se ZTC “Banja Vrućica”

Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” otvara novo poglavlje u svojoj historiji s najavljenim planom potpune promjene vlasničke strukture.

Prema objavljenom oglasu o prodaji, “Sloboprom” Lončari, najveći akcionar s 63,4 posto vlasništva, postavlja uslove “sve ili ništa”, a datum prodaje proteže se od 28. februara do najduže 29. februara 2024. godine.

ZTC “Banja Vrućica” predstavlja renomirani kompleks s četiri hotela – “Kardial”, “Posavina”, “Srbija” i “Hercegovina”, pružajući ukupno oko 1.000 ležajeva. Osim toga, tokom 2018. godine, ZTC je proširio svoj portfelj akvizicijom “Etno sela Usora”.

Očekuje se da će ova prodaja imati značajan utjecaj na daljnji razvoj i prilagodbu Banje Vrućice kao važnog zdravstveno-turističkog odredišta.

Prema dostupnim informacijama, “Pobjeda” Bijeljina posjeduje 12 posto vlasništva, PREF ima devet posto, dok IRB-ovi fondovi, Akcijski fond i Fond za restituciju RS posjeduju 4,67 odnosno 4,47 posto akcija. Oglas o prodaji iznosi jasne smjernice za potencijalne kupce, s rokom prodaje koji naglašava brzinu i odlučnost u postizanju sporazuma.

Ovaj korak prema promjeni vlasničke strukture odražava se u strategijskim planovima “Sloboproma” Lončari, koji se očito opredijelio za potpunu izlazak iz vlasničke strukture ZTC “Banja Vrućica”.

Očekuje se da će ova tranzicija potaknuti daljnje investicije i unapređenje infrastrukture, čime će Banja Vrućica ostati konkurentna destinacija u regiji.

Uprava ZTC-a ističe kako će ova promjena vlasničke strukture dodatno ojačati poziciju Banje Vrućice kao ključnog igrača u zdravstvenom i turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini. aa