Čengićeva revolucija: Kraj bogaćenje privatnika na parkinzima općine Stari Grad Sarajeva

Posted by

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, podigao je zastavu protiv nepravilnosti u upravljanju parkinzima u svojoj općini, najavljujući pokretanje Javnog komunalnog preduzeća koje će upravljati parkinzima u tom području.

Ova odluka predstavlja ispunjenje ključnog obećanja dato u preizbornoj kampanji, a Čengić ističe da je odlučan u zaustavljanju bogaćenja privatnika na zemljištu koje pripada svim građanima općine Stari Grad Sarajevo.

“Neće biti izuzetaka kada su u pitanju parkinzi koji su ekonomski eksploatisani i na kojima je zarađivan novac. Svjestan sam tereta i problema sa kojima ću se susresti, ali dobio sam priliku od Boga i ljudi da popravim stvari i neću od toga odustati, bez obzira koliko jak lobi će biti protiv mene,” naglasio je Čengić.

Posebna pažnja usmjerena je na rješavanje problema rezerviranih pojedinačnih parking mjesta koja su uzrokovala značajne gubitke u budžetu općine. Na više od 100 pojedinačnih parking mjesta, Općina je godišnje gubila stotine hiljada KM, naglasio je Čengić, ističući da će novi set odluka riješiti ovaj problem.

“Rezervisana pojedinačna parking mjesta su iznosila jednu do dvije KM dnevno odnosno 30 KM, 40 KM, 50 KM mjesečno, u zavisnosti od zone. Primjera radi, pojedinačno rezervisano mjesto u KJKP RAD iznosi 450 KM. Na ovaj način, budžet Općine je oštećen za milionski iznos u proteklih nekoliko godina. Veliki parkinzi bi platili zakup u iznosu od par desetina hiljada KM, a zarađivali su par stotina hiljada KM godišnje. Svemu ovome ćemo stati u kraj, bez obzira na cijenu koju ću ja, možda, platiti,” naglasio je.

U naredna tri mjeseca, Općina će provesti posebne odluke radi uređenja javnih površina, parkirališta i reklama, čime će dodatno unaprijediti upravljanje javnim prostorima u općini.