Ogroman rast štednje građana u BiH: U bankama drže više od 16 milijardi maraka

Posted by

U posljednjim mjesecima, građani i preduzeća Bosne i Hercegovine bilježe značajan porast štednje, što ukazuje na povjerenje u stabilnost domaćeg bankarskog sistemaa. Prema najnovijim podacima Centralne banke BiH, štednja je porasla za čak 383,7 miliona maraka u samo mjesec dana.

Ovaj impresivan rast ne odnosi se samo na građane, već i na privatni sektor, koji je zabilježio povećanje depozita od 30,9 miliona KM. Kada se analizira godišnji rast, depoziti su dosegnuli gotovo dvije milijarde maraka, što ukazuje na snažnu tendenciju povećanja štednje. Najveći dio štednje čini depoziti stanovništva, s više od 16 milijardi maraka, dok privatna poduzeća čine drugu najveću kategoriju sa štednjom od oko 7 milijardi maraka.

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Jasmin Mahmuzić, naglašava važnost banaka u financijskom sistemu i ističe kako ključne kategorije, poput depozita i kredita, odražavaju ekonomsko stanje i opća očekivanja. Osim percepcije sigurnosti i stabilnosti bankarskog sistema, Mahmuzić ističe da na rast depozita utječu i ostali faktora makroekonomskog okruženja.

Ekonomski analitičari tvrde da je konstantan porast štednje rezultat otpornosti i stabilnosti domaćeg bankarskog sistema, čak i u vremenima ekonomske krize. Mahmuzić dodaje kako građani biraju štednju u bankama kao oblik sigurnosti i stabilnosti, pogotovo u razdobljima ekonomske neizvjesnosti ili nestabilnosti.

Osim toga, bankarski sektor pokazuje i rast kredita u svim sektorima, s ukupnim kreditima domaćim sektorima od 23,55 milijardi KM na kraju decembru 2023. godine. Godišnja stopa rasta ukupnih kredita iznosi 6,7%, nominalno 1,48 milijardi KM.

U uslovima globalnih ekonomskih izazova, štednja u bankama izgleda kao najsigurniji način očuvanja financijske stabilnosti.