Zijad nakon brojnih odbijenica za posao, pokrenuo vlastiti biznis

Posted by

U današnjem društvu, uprkos naporima ka inkluziji i jednakim šansama, osobe s invaliditetom i dalje se suočavaju s brojnim preprekama u svakodnevnom životu. Stigma, diskriminacija i otežan proces zapošljavanja često su stvarnost koja ih prati, uprkos zakonima koji bi trebali osigurati ravnopravne prilike. No, za neke, ove prepreke nisu samo izazov, već i motivacija za hrabre korake prema vlastitom uspjehu, piše Respekt.ba.

Zijad Aljić iz Tuzle i njegova supruga dobili su brojne odbijenice u potrazi za stalnim zaposlenjem. Uprkos njihovoj spremnosti za rad, suočavali su se s nedostatkom razumijevanja poslodavaca za potrebe osoba s invaliditetom. Umjesto da se predaju odbijanju, odlučili su preuzeti stvari u svoje ruke otvaranjem vlastite trgovinske radnje.

“Otvorili smo ovu trgovinsku radnju jer nismo uspjeli dobiti stalno zaposlenje. Poslodavci često ne prepoznaju naše potencijale i ne žele nam pružiti priliku”, izjavio je Zijad za Federalnu TV. Dodao je i poziv nadležnima da se otvore vrata za zapošljavanje osoba s invaliditetom te da im se pruži prilika da doprinesu zajednici.

Suvad Zahirović, direktor Centra za osobe s invaliditetom Tuzla, istaknuo je kako poslodavci često iskorištavaju osobe s invaliditetom samo radi ostvarivanja državnih poticaja. Osobe s invaliditetom žele biti aktivni članovi društva, pridonositi razvoju zajednice i ostvarivati svoje potencijale.

Ova priča nije samo o izazovima, već i o snazi pojedinaca koji se ne predaju pred preprekama.

Zijad Aljić i njegova supruga postali su primjer kako se odbijenice mogu pretvoriti u pokretačku snagu za pokretanje vlastitog posla.

Njihova priča poziva društvo na veće razumijevanje, potiče poslodavce na otvorenost prema inkluzivnom zapošljavanju te nadležne institucije da aktivno podrže osobe s invaliditetom u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Ukupno gledano, ova priča je podsjetnik da svaka osoba, bez obzira na prepreke s kojima se suočava, ima potencijal za uspjeh kada ima podršku zajednice i priliku pokazati svoje vještine. Osnažujuće priče poput Zijadove inspirišu nas da radimo zajedno na stvaranju inkluzivnijeg društva gdje se svaki pojedinac cijeni i ima priliku ostvariti svoje snove.