Za put u povratničko selo 200.000 maraka

Posted by

U Donju Tramošnju, povratničko selo udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, kreće se prema naprijed s asfaltiranjem i uređenjem lokalnog puta, zahvaljujući osiguranim sredstvima od 200.000 maraka iz različitih izvora.

Od ukupnog iznosa, 100.000 maraka bit će izdvojeno iz općinskog budžeta, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica BiH osigurat će 20.000, dok će preostalih 80.000 maraka biti obezbijeđeno putem donacija mještana. Ovaj projekt predstavlja prvu fazu uređenja pristupnog puta do sela, čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 600.000 maraka, a planira se realizacija u više faza.

Donja Tramošnja do sada se suočavala s problemima zbog uskog makadamskog puta koji mještanima stvara poteškoće. Interesovanje za povratak prijeratnih stanovnika u ovo selo raste, što je rezultiralo obnovom značajnog broja domaćinstava.

Mile Jovišić, mještanin ovog sela, ističe da su putevi od vitalnog značaja za selo te da će izgradnjom asfaltnog puta stvoriti bolje uvjete za život mještana i potaknuti daljnju obnovu domaćinstava. Pored toga, ističe se i značaj udruženja koje su osnovali mještani i koje je doprinijelo realizaciji brojnih projekata, uključujući izgradnju mjesne crkve.

Iako je selo poharano ratom, interesovanje za obnovu kuća u srpskim selima na području sanske općine značajno je poraslo u posljednjih nekoliko godina, ističući potrebu za obnovom infrastrukture kao prioritetom za lokalno stanovništvo.