Jak vjetar otežava saobraćaj

Posted by

Dok se promjena vremena najavljivala za večeras u Bosni i Hercegovini, jak južni vjetar već je zapuhao u poslijepodnevnim satima širom zemlje, donoseći sa sobom probleme i prije nego što je očekivano.

U Bosni i Hercegovini, vozačima se savjetuje da budu posebno oprezni dok putuju, jer jaki udari vjetra otežavaju odvijanje saobraćaja na većini puteva u zemlji.

Ovo upozorenje dolazi nakon što su meteorološke službe izdale prognoze o intenzivnim vjetrovima koji mogu izazvati poteškoće na putevima, uključujući i mogućnost srušenih stabala na kolovozu.

Poseban oprez se preporučuje na nekoliko ključnih putnih pravaca u zemlji. To uključuje putne pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje i Višegrad-Ustiprača-Rogatica, gdje su učestali odroni mogući i mogu dodatno komplicirati putovanja.

U pojedinim dijelovima zemlje, najavljeni su jaki udari vjetra, koji bi mogli dosegnuti brzinu i do 80 km/h, što je već rezultiralo materijalnom štetom. U Čeliću, zabilježena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao rezultat snažnih vjetrova koji su poharali područje.

Saobraćaj nije izbjegao uticaj ovog nevremena. Na dionici magistralnog puta M-17 kod Vranduka, vjetar je prevrnuo prikolicu kamiona, što je rezultiralo zastojem u saobraćaju. Ovi incidenti upozoravaju na potrebu dodatnog opreza i pripreme, posebno s obzirom na najavljene nepovoljne vremenske prilike za večeras.

BH Meteo je izdao upozorenje, naglašavajući da će, pored kiše i naglog pada temperature, prolazno jak do olujan sjeverozapadni vjetar sa udarima od 50-70 km/h zahvatiti zonu naleta fronte. Najjači udari vjetra očekuju se duž Posavine i Semberije, gdje bi brzine vjetra mogle lokalno doseći i do 80 km/h.