Von der Leyen predstavila Plan rasta na Zapadnom Balkanu: Vodi BiH bliže ka EU

Posted by

U cilju jačanja integracije zemalja Zapadnog Balkana, EU je predstavila ambiciozan Plan rasta koji uključuje stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta. Na sastanku lidera Zapadnog Balkana, ovaj plan je dobio snažnu podršku, a njegova implementacija će biti ključna za uspostavljanje bližih veza s EU.

Jedan od ključnih elemenata ovog plana je dodjela fondova zemljama Zapadnog Balkana. BiH će dobiti značajnu investiciju od milijardu eura, a ova sredstva će biti usmjerena ka sprovođenju ekonomskih reformi. Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, naglašava da će ova podrška doprinijeti ubrzanju integracije BiH u zajedničko evropsko tržište.

Centralna tačka Plan rasta je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu. Ovaj korak će omogućiti slobodno kretanje kapitala, roba, ljudi i usluga među zemljama regije. Ovo zajedničko tržište neće dozvoliti međusobne komšijske blokade, čime se osigurava neometan napredak ka evropskim integracijama.

Osim ekonomskih reformi, lideri su se složili i oko potrebe za postavljanjem zelenih traka na graničnim prijelazima. Ova inicijativa ima za cilj ublažavanje čekanja kamiona na granicama i unapređenje brže razmjene roba između zemalja.

U izjavi, Ursula von der Leyen naglašava da će Plan rasta donijeti koristi svim građanima Zapadnog Balkana. Poseban fokus je na perspektivi mladih, pružajući im jasnu viziju i poticaj za ostanak u svojim zemljama.